ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






05.11.2006
Op 23 januari 2006 werd in de vroege ochtend [in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië] de Ateneo Anarquista `Angela Fortunato' [in de Spaanstalige anarchistische wereld is een Ateneo een ontruimingsruimte waar vergaderingen worden gehouden, scholing wordt gegeven, vaak een bibliotheek en/of archief aanwezig is, informatiebijeenkomsten worden georganiseerd en van waaruit eventueel diverse groepen uit libertair spectrum opereren]doorzocht door de DDI-eenheid van Avellaneda in samenwerking met de brigade voor diefstal en andere delicten van de federale politie. Deze operatie omvatte ook nog huiszoekingen in vier woningen van kameraden. Een aanklacht die bij de politie werd ingediend door iemand, die op dat moment nauw omging met een van de [opgepakte] kameraden, voerde aldus tot een repressieve spiraal die langzaam steeds verder werd opgeschroefd.Als gevolg van deze operatie bevinden zich twee kameraden als gijzelaars in een extra beveiligd concentratiekamp [gevangenis] in de provincie Buenos Aires en staat een kameraad op de opsporingslijst, aangezien hij zich gelukkig in geen van de doorzochte ruimtes bevond.

Over de Ateneo kan gezegd worden dat die bestond uit een documentatiecentrum, een bibliotheek, een archief, en er werden in de drie jaren van zijn bestaan diverse activiteiten en initiatieven ontplooid, het merendeel met betrekking tot de toestand van vervolgden/veroordeelden wijd verbreid over de aardbol. Tevens werden er video’s getoond, debatten, infobijeenkomsten en demonstraties georganiseerd.

Al datgene trok de aandacht van de handhavers van de gevestigde orde, die aanvankelijk terughoudend maar later steeds openlijker degenen die op deze plek opdoken, begonnen lastig te vallen. Vanuit de direct voor het pand geparkeerde beruchte Ford Falcons (die al ingezet werd tijdens de [militaire] dictatuur [van de jaren 1976-1983]) werd het lokaal in de gaten gehouden. Mensen werden gevolgd, nachtelijke verstoring onder het ene of andere voorwendsel. Mensen werden openlijk vanuit auto's gefotografeerd, telefoons werden afgeluisterd en er stonden bijna 24 uur per dag agenten in burger of in uniform voor de deur. Al hetgeen veroorzaakte een klimaat van onrust en vervolging. Voor de kameraden die besloten de activiteiten gewoon voort te zetten was dit geen gemakkelijke opgave.

Uiteindelijk zou de aanklacht van de genoemde persoon ertoe leiden dat de drie kameraden ervan verdacht werden direct betrokken te zijn geweest bij een overval en resulteerde in een reeks huiszoekingen waarbij ook beslag werd gelegd op het geld waarover men beschikte om de ruimte draaiende te houden. De aanhoudingen, de grote ophef in de media, de aanvankelijke verwarring en de begrijpelijke angsten leidden tot de sluiting van het lokaal en waren ook de oorzaak voor de stilte die tot op de dag van vandaag voortduurt, afgezien van het communiqué dat alleen maar melding maakte van de sluiting van het lokaal.

Met betrekking tot de gegijzelde kameraden kan gemeld worden dat die kortgeleden in eerste instantie veroordeeld zijn tot respectievelijk 10 en 11 jaar gevangenisstraf. Met betrekking tot de derde kameraad, die tot dat moment degene was die de lokale Cruz Negra Anarquista [Anarchist Black Cross] groep draaiende hield, kan gemeld worden dat die gezocht wordt. De huiszoekingen hebben geen concreet bewijs opgeleverd dat hem in verband brengt met de hen toegeschreven daden. Desondanks is er wel een grote hoeveelheid publicaties en foto's bij hem in beslag genomen, evenals dat er een kopie is gemaakt van de harde schijf van zijn computer.

Hetgeen er ons toe brengt om nu toch publiekelijk aandacht te vragen voor deze zaak, is dat we willen oproepen tot solidariteit met de kameraden en vrienden die gevangen zitten door de manoeuvre van de politie. Bovendien zitten deze kameraden, door de sociale omstandigheden waarin ze verkeerden, financieel aan de grond en ontbreekt het aan middelen om hen te ondersteunen. Anderzijds, en wat ons betreft van veel groter belang, zou er een debat op gang moeten komen over de invulling van het begrip solidariteit, hier en nu, met degenen die het slachtoffer worden van repressie. Tot slot willen we ons solidair verklaren met de vervolgde en veroordeelde kameraden en groeten wij hen die met ons een gemeenschappelijke weg afleggen.

Enkele anarchistische kameraden van de Ateneo Anarquista `Angela Fortunato' Voor meer informatie: angelafortunato@no-log.org

Verspreid door Cruz Negra Anarquista de Venezuela / CNA-netwerk van Latijns-Amerika
cna_venezuela@hotmail.com
http://www.cna.contrapoder.org