ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






20.03.2007
Een Amsterdamse activist, die weigert zijn naam te geven, zit sinds tweeeneenhalve week in vreemdelingenbewaring. Ondanks het feit dat de rechter gisteren heeft geoordeeld dat hij vrijgelaten moet worden, zit hij nog steeds vast, in de bajesboot te Rotterdam.

Op 22 januari 2007 werd onze vriend en mede-activist opgepakt op verdenking van het in brand steken van een politiebus. Hij werd hiervoor op 2 februari veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 weken. Op 5 maart zou hij vrij komen. Dit gebeurde echter niet. Sinds zijn arrestatie heeft onze vriend geweigerd een verklaring af te leggen en zijn naam op te geven. Hij wil op geen enkele manier meewerken aan zijn veroordeling. Daarom werd hij die dag opgehaald door de vreemdelingendienst van de politie Amsterdam. Hem werd medegedeeld dat er een verdenking van onrechtmatig verblijf in Nederland bestond en dat hij in vreemdelingenbewaring zou worden gesteld. Na enkele dagen werd hij vanuit Amsterdam overgeplaatst naar Kamp Zeist te Soesterberg. Op vrijdag 16 maart 2007 hebben wij opgeroepen de directie van Kamp Zeist te faxen en bellen om onze woede te uiten over het feit dat onze vriend daar werd vastgehouden. Het was geen toeval dat wij die dag hebben opgeroepen tot deze fax- en belactie, gezien het feit dat in de ochtend in Den Haag het eerste beroep tegen de oplegging van de vreemdelingenbewaring diende. Na deze rechtszaak is onze vriend overgeplaatst naar de detentieboot in Rotterdam.

De rechter heeft gisteren, op 19 maart, beslist dat de bewaring dient te worden opgeheven, nu met ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ kan worden aangenomen dat onze vriend Nederlander is. Toen we hem echter vanochtend opwachtten, bereikte ons het bericht dat de IND (immigratie- en naturalisatiedienst) druk bezig was de vrijlating tegen te houden. In principe moet binnen 6 uur na de uitspraak van de rechter gevolg aan deze uitspraak worden gegeven, dus binnen 6 uur had onze vriend vrijgelaten moeten worden. Dit had de IND alleen tegen kunnen houden door het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening. Dit houdt in dat er tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag hoger beroep wordt aangetekend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, en dat de IND met het aanvragen van een voorlopige voorziening probeert te bewerkstelligen dat onze vriend vast moet blijven zitten totdat op dit hoger beroep beslist is. Ondanks het feit dat de 6 uren na het bekend worden van de uitspraak van de rechtbank Den Haag reeds lang waren verstreken, heeft de IND de vrijlating deze ochtend tegengehouden en alsnog een verzoek om voorlopige voorziening ingediend bij de Afdeling. Op dit verzoek zal pas morgenochtend, woensdag 21 maart, beslist worden.

Dit hele circus toont aan dat het jusititiele apparaat in staat is regels en wetten in haar voordeel aan te wenden. Een ieder, legaal of illegaal, die zich daartegen verzet, op welke manier dan ook, zal moeten lijden onder deze bureaucratische willekeur. Dit zal echter ons verzet tegen de zogenaamde democratische rechtsstaat, waarin duidelijk niet alle rechten voor iedereen in gelijke mate gelden, alleen maar versterken.

Uit solidariteit met alle mensen zonder papieren en alle activisten die zich verzetten tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid en Fort Europa blijft onze strijd doorgaan, hoe dan ook!