ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






23.03.2007
Vandaag, vrijdag 23 maart om 15:30 uur bereikte ons het nieuws dat onze kameraad gisteren is overgeplaatst van de Bajesboten naar de reguliere hypermoderne gevangenis De Schie in Rotterdam. Dit gebeurde op donderdag, nadat hij verhoord is in Amsterdam en vlak na dat hij bezoek had ontvangen van enkele vrienden.

Tijdens dit bezoek vertelde hij al dat hij had gehoord dat hij op transport zou gaan, maar hij had toen nog geen idee waar naar toe. Hij vertelde ook dat het leven op de Bajesboten zwaar is. Het is overbevolkt en de gangen tussen de cellen (die meer op kooien lijken) zijn zo smal dat je niet eens iemand kan passeren zonder dat je jezelf tegen het gaas aandrukt. Ook zijn er geen voorzieningen binnen voor recreatie, simpelweg omdat er geen ruimte voor is. Tevens zijn pen en papier van onze vriend bij binnenkomst aldaar afgepakt. De mensen die opgesloten zitten in de Bajesboten waren erg behulpzaam, zo vertelden ze hem bijvoorbeeld welke bewakers gevaarlijk zijn en hoe je het leven met uiterst beperkte middelen een beetje dragelijker kan maken. De verhalen die onze vriend te horen kreeg waren stuk voor stuk schokkend. Toch willen mensen die binnen zitten deze verhalen niet naar buiten brengen, omdat men bang is voor represailles. Tijdens zijn verblijf op de boot heeft een informant geprobeerd de naam van onze vriend te achterhalen.Gelukkig trapte hij hier niet in en bleef hij zwijgen in alle talen.

In Amsterdam is onze vriend 2 uur lang verhoord door de vreemdelingenpolitie, die alles op alles heeft gezet om hem te breken. Dit gebeurde met methoden varierend van het aloude good cop-bad copspelletje tot pure intimidatie en bedreiging. Zo werd hem gezegd “je bent een terrorist en als je niet in Nederland vast zou zitten dan had je ik je binnen 15 minuten je naam laten zeggen”. Ook werd hij de hele tijd uitgescholden en vernederd.

Al zijn post is gekopieerd en zorgvuldig nageplozen. Ook zijn foto’s die mensen hadden opgestuurd op tafel gelegd en als er bijvoorbeeld er een vrouw op stond werd gezegd “is dit je vriendin, klootzak” en “we gaan haar oppakken en zij gaat lekker wel je naam vertellen, wij weten hoe dat moet”. Alle telefoonnummers die hij heeft gebeld zijn verzameld en er is gedreigd bij vrienden invallen te doen en hen op te pakken.

Na dit verhoor is onze vriend dus niet teruggekeerd naar de Bajesboten. Hij is, volgens iemand van de afdeling bevolking overgeplaatst “om de rust en orde op de boot te behouden”.

Met het feit dat hij de hele tijd wordt overgeplaatst laat het staatsapparaat duidelijk zien dat alles voor iedereen die zich verzet in de bajes zo moeilijk mogelijk word gemaakt. Dit geldt niet alleen voor hem, maar ook voor de mensen buiten die hem ondersteunen. Iedere keer dat hij is vervoerd is hij post kwijt geraakt of notities met telefoonnummers, namen en geboortedata van mensen die op bezoek willen komen. Hij kan geen band opbouwen met andere gevangenen, en telkens loopt hij bezoek mis. Het duurt namelijk vanwege de bureaucratische rompslomp bijna een week om bezoek aan te kunnen melden en te kunnen ontvangen. Dit beleid lijkt erg veel op “goasting”, een methode die gebruikelijk is in een land als Spanje. Rebellerende gevangenen worden van hot naar her gestuurd, met het doel hen moreel en fysiek te breken.

Wees solidair, en steun onze kameraad !!! Kom in actie en uit je woede !!!

Om een idee te geven van wat er de afgelopen weken is gebeurd:
Na 6 weken zitten in de Havenstraat Amsterdam
5 maart overgeplaatst naar Meer en Vaart in Osdorp
8 maart overgeplaatst naar Kamp Zeist
16 maart naar Bajesboten Rotterdam
22 maart naar De Schie Rotterdam

Zijn nieuwe postadres:
NN PI 1308 M 070122 0346
Detentie nr 190.819
PI De Schie
Postbus 11377
3004 EJ Rotterdam