ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






Eind november komt Laudelino Iglesias naar Nederland. Hij heeft 24 jaar in de Spaanse gevangenis doorgebracht, waarvan zo’n 10 jaar in de speciale FIES isolatie-eenheid. In oktober 1980 werd hij vastgezet en heeft zich in de jaren daarna vele malen actief verzet tegen het Spaanse gevangenisregime. Zo was hij medeoprichter van de Asociación de Presos de Regimen Especial (reconstituida) (APRE[r]). Op 9 augustus 2004 kwam hij vrij. Momenteel toert hij twee maanden door Noord-Europa om te spreken over zijn ervaringen, de huidige situatie in de Spaanse gevangenissen en zijn mening daarover. Laudelino zal in het Spaans spreken, hetgeen door een tolk vertaald zal worden. De entree is vrij en na afloop is er gelegenheid vragen te stellen. 

Wij nodigen je uit om één van de volgende informatiebijeenkomsten bij te wonen:

Zondag 27 november om 19.00 uur:

Latijns Amerika Centrum (LAC) - Nieuwe Herengracht 29, Amsterdam

Dinsdag 29 november om 19.00 uur:

De Klinker - Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen

Het Spaanse gevangenisregime

Tijdens de transitieperiode en de eerste jaren van de democratische regering van de PSOE (Socialistische Arbeiderspartij van Spanje) is een grote groep jonge mensen uit arme wijken in de gevangenis belandt. Sommigen kregen slechts enkele jaren straf, maar liepen door hun verzet in de gevangenis meer straffen op. Daarom zitten velen nog vast of zijn ze al overleden. 

Het Spaanse gevangenisregime kenmerkt zich door een onmenselijke behandeling van de gevangenen:

- Gevangenen worden vaak ver weg van hun familie en vrienden vast gehouden.

- De overplaatsingen waaraan zij regelmatig onderworpen worden, kunnen soms wel een maand duren. In die maand worden diverse gevangenissen aangedaan, steeds voor enkele dagen.

- Een groot deel van de gevangenispopulatie heeft AIDS of is besmet met HIV. Ze krijgen niet de nieuwste en meest geschikte medicijnen. Bovendien krijgen ze tijdens overplaatsingen helemaal geen medicijnen, waardoor het HIV-virus resistent kan worden.

- Terminaal zieke gevangenen worden niet of te laat vrij gelaten. Daardoor wordt hen het recht ontnomen thuis in het bijzijn van hun familie en vrienden te sterven. Zo stierf afgelopen januari een bekende gedetineerde in een gevangenisziekenhuis aan de gevolgen van AIDS en vele jaren gevangenschap. Hij werd daar pas heen gebracht toen hij in zijn cel in een coma belandde.

- Marteling: de Verenigde Naties en het Europese Comité ter Preventie van Marteling ontvangen nog elk jaar serieuze klachten van marteling.

Deze omstandigheden werden eind jaren tachtig en begin jaren negentig beantwoord met gecoördineerde acties door de gevangenen. Om deze strijd te onderdrukken stelde de Spaanse overheid de Ficheros Internos de Especial Seguimiento (FIES) in. Dit waren gevangenissen binnen de gevangenis waar opstandige en vluchtgevaarlijke gevangenen werden opgesloten. Hierin waren verschillende graden te onderscheiden.  De zwaarste hield 24 uur opsluiting in. Door voortdurende acties werd in verschillende gevangenissen dit regime de afgelopen jaren iets verruimd: 23 uur opsluiting, een uur luchten, soms gezamenlijk met een andere gevangene luchten, boeken lenen.