ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






10.08.2006
De laatste tijd zijn er verschillende anarchisten gearresteerd in Barcelona waarvan sommige voor langere tijd in de gevangenis zullen moeten blijven. Hier een overzicht van de laatste ontwikkelingen in een aantal zaken.

Definitieve strafuitspraak voor de ‘Barcelona 6’

De zes anarchisten die in september 2003 zijn gearresteerd en sindsdien in isolatie en zonder proces gevangen hebben gezeten zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Dit is gebeurd op wijze die voor ons in Belgie en Nederland ongebruikelijk is. De kameraden zijn namelijk niet berecht volgens een uitgebreid strafproces met verdediging maar middels een ‘overeenkomst’ met Justitie waarbij hen straffen zijn opgelegd. Hierdoor verliezen ze elke mogelijkheid om zich op deze uitspraak te beroepen en rest hen niets anders dan de straf ‘in stilte’ uit te zitten. Dit ongeacht ze nu wel of niet schuldig zijn aan de feiten waarvan ze beschuldigd worden, namelijk lidmaatschapvan een terroristische organisatie en illegaal wapen- en explosieve stoffenbezit. Wij steunen Rafa, Carol, Joaquin, Igor en Roger volledig in deze beslissing omdat een proces hen hoogstwaarschijnlijk veel hogere straffen zou hebben opgeleverd want bewijsmateriaal zal hoe dan ook gevonden worden tegen elke prijs. De Spaanse Justitie heeft inmiddels wel bewezen dat zij tot alles in staat is. Wij wachten nu al drie jaar op het moment dat de kameraden weer terug op straat zijn om naast elkaar verder te strijden tegen elke vorm van dwang en onderdrukking.

Rafa: 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Carol: 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Joaquin: 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Igor: 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Roger 3 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.
Teo: 2 jaar gevangenisstraf en een boete van 1095 euro.

Straffen voor de anarchisten gearresteerd in februari 2003 in Barcelona

We kunnen ook melden dat de vijf anarchisten die in februari 2003 gearresteerd zijn in Barcelona, Viladecans en Almeria een soortgelijke overeenkomst hebben gesloten om geen proces te voeren. Fran, Emilio, Nando en Carlos zijn ‘veroordeeld’ tot twee jaar gevangenisstraf, Juanma tot zes maanden. Geen van hen zal echter werkelijk de gevangenis in gaan omdat er een regeling is in Spanje die bepaalt dat personen die veroordeeld worden tot een vrijheidsstraf lager dan twee jaar deze niet hoeven uit te zitten als ze geen eerdere veroordelingen hebben.
Voornaamste beschuldigingen van deze anarchisten is dat zij een terreurcel met internationale contacten vormden en aanslagen zouden hebben gepleegd op lokalen van politieke partijen, bankautomaten, autoverdelers en een bar. In feite waren dit allemaal zaken die nog niet opgelost waren en dus mooi in hun schoenen geschoven konden worden.

Welkom thuis Ruben!

Uiteindelijk kondigen we aan dat Ruben, die op 9 februari 2003 gearresteerd was samen met zijn kameraad Ignasi, op 26 juni is vrijgelaten op borgtocht van 6000 euro. Zowel voor Ruben als Ignasi geldt dat er nog steeds geen procesdata zijn vastgelegd.
Ruben en Ignasi werden gearresteerd op beschuldiging van brandstichting bij een bank en het bedrijf CIRE (wat actief is op het gebied van werkverschaffing in gevangenissen). De strafeis is zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf. Tevens wordt er een geldboete geëist.