ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






Op 5 april begon het herzieningsproces tegen Daniël, één van de ‘Magdeburg 3’ die sinds eind 2002 worden vervolgd op basis van artikel 129a (lidmaatschap van een terroristische vereniging). Hieronder volgt Daniel’s verklaring op de eerste zittingsdag van het proces.

Terugblik

Op 21.11.2003 werden Marco en ik na bijna een jaar in voorhechtenis "wettelijk verschoond" en daarmee uit de gevangenis vrijgelaten. Eigenlijk is de duur van een jaar in voorlopige hechtenis al buitenproportioneel maar ook een rechter of een beginnende federale procureur kunnen natuurlijk de maat uit het oog verliezen; dat dit op andermans kosten is, daarvoor moeten zij zich natuurlijk nooit rechtvaardigen.
Gedurende het verloop van het hele eerste proces, heeft men nooit een éénduidig bewijs noch enige andere aanwijzing kunnen geven voor een deelname van Marco of mij aan de ons ten laste gelegde "aanslagen".
In de plaats daarvan werd duidelijk dat, naast de aan mij toegewezen vingerafdruk op het postpakket dat onder het voertuig van de grenspolitie werd gevonden, nog vele andere vingerafdrukken op dit postpakket werden gevonden, die echter nooit geanalyseerd werden.
Getuigen, die alibi´s konden geven voor het tijdstip van enige ons voorgeworpen "strafbare daden", werden door de 1ste Kamer als "ongeloofwaardig" voorgesteld en ontlastend bewijsmateriaal van onze advocaten, zoals bijvoorbeeld de raadpleging van een linguïst met betrekking tot de opeisingbrieven of de raadpleging van akten van de regionale of federale staatsveiligheid, werden onbegrijpelijkerwijze afgewezen.

Op 16.12.2003 sprak de 1ste Kamer van het Oberlandesgericht Naumberg zijn oordeel uit tegen Marco en mij. Twee jaar en zes maanden plus de volledige proceskosten voor Marco en twee jaar jeugdgevangenis voor mij. Carsten, die een half jaar in voorlopige hechtenis zat en voor de belachelijke constructie van een terroristische vereniging van het federale openbare ministerie als noodzakelijke derde persoon moest opdraaien, werd vrijgelaten en schadeloos gesteld.
In de mondelinge motivering van het oordeel verklaarde de dan voorzittende rechter Hennig, vrij geciteerd, dat men weliswaar geen bewijzen heeft, maar dat de Kamer zich toch kan voorstellen dat wij de ons voorgeworpen strafbare daden hebben begaan. Een duidelijk voorbeeld van een ideeënrechtspraak!
Bovendien stelde de dan voorzittende rechter brandende voertuigen gelijk met brandende synagogen - een zeer ongelukkige uiting voor een persoon in zijn ambt.
En dat was niet de enige gelijkschakeling van Links en Rechts in zijn mondelinge motivering.

Wij weten toch dat er voor de strafrechterlijke vervolging van moordende en brandstichtende Nazibeulknechten geen interesse bestaat van staatswege! Hoe zijn dan anders uitspraken zoals dat van het Landesgericht van Schwerin te verstaan, waar de aangeklaagden voor aanslagen met molotovcocktails op een bewoond flatgebouw in Rostock-Lichtenhagen, en dus voor meervoudige moordpoging, voorlopige straffen kregen. Te vermelden zijn ook de voorwaardelijke straffen in de Brandenburger §129a rechtzaak (1) of de vrijspraak gisteren van een nazi uit Halberstad die in april 2000 zijn 60-jarige buur vermoordde.

Marco en ik dienden via onze advocaten een herziening van de veroordeling in, die ook doorging bij de Bondsrechtbank.
Natuurlijk hadden we liever beroep tegen de veroordeling ingediend, zodat een volledig nieuwe niet vooringenomen rechtbank op grond van een zelfstandig niet vooringenomen bewijsvoering kan beslissen.

Op 22.02.2005 begon de herziening van het proces tegen Marco, aangezien het Bundesgerechtshof van mening was dat de strafmaat met betrekking tot de veroordelingsgrond van de 1ste Kamer van het Oberlandesgericht Naumburg onevenredig was.
In plaats van de veroordeling naar onder te corrigeren, vonden zij, de 2de Kamer van het Oberlandesgericht Naumburg, het gepast de oude veroordeling te behouden en een nieuwe motivering van het oordeel op te stellen. En dat alles na meer dan één jaar in vrijheid, niets dat de politie kon verontrusten, een met ernst gevolgde opleiding die nu zou moeten afgebroken worden, en sociale integratie door verloofde en familie.
Dat alles hebben ze nu in naam van het Volk, wie dat ook moge zijn, verstoord, hoewel zij het in de akten hadden opgenomen en zijn levensomstandigheden kenden.
Is dat de door hen beoogde resocialisering?

Over de rechtzaak van vandaag en verder:

"Geen enkel cynisme kan het leven overtreffen."
- Anton Pawlow Tschechow

Vandaag begint opnieuw de rechtszaak tegen mij, en alleen al het feit dat twee van de aanwezige rechters al aan de eerste rechtszitting hebben deelgenomen, maakt duidelijk dat er geen belangstelling bestaat voor een eerlijke rechtspraak, anders hadden ze wel van de vooringenomen bezetting afgezien.

Natuurlijk is het hun taak vormen van sociaal verzet in te dammen, en ook als zij van begrippen zoals "klassenjustitie" niet willen horen, toch praktiseren zij als vertegenwoordigers van de wettelijke macht precies dat! Dat toont niet alleen bijvoorbeeld de Mannesmann-rechtszaak (2) aan, waarbij alle aangeklaagden uit de beheerraad werden vrijgesproken, maar ook bijvoorbeeld de strafzaak ingesteld door de Berlijnse advocaat Wolfgang Kaleck, die op 30 november 2004, in naam van een VS-Amerikaanse mensenrechtenorganisatie en vier Iraakse gefolterden, voor het hoogste federale openbare ministerie (Generalbundesanwaltschaft) in Karlsruhe, op basis van het Duitse Volkerenstrafwetboek, aangifte deed. Het federale openbare ministerie zag, ondanks aantoonbare folter en een volkenwederrechtelijke aanvalsoorlog, in hun woorden, "ten aanzien van het principe van de subsidiariteit geen grond voor een daadwerkelijke Duitse onderzoeksbevoegdheid".

Nog nooit in de Duitse geschiedenis ging het de grote ondernemingen zoals Daimler-Chrysler, het Duitse Telekom of ook Siemens zo goed als vandaag.
Nooit voorheen werden zo´n grote winsten binnengerijfd als in de laatste jaren; stijgende tendens!
Nooit tevoren vond er echter ook zo´n enorme herverdeling van onder naar boven plaats, zoals de laatste jaren is gebeurd. Ook hier is de tendens stijgend!
Steeds opnieuw propageren Economie en Politiek "we moeten de riem strakker spannen", "onze levensstijl naar onder schroeven", of "we moeten allen loonverlagingen en inkrimpingen accepteren".
Ondanks enorme winstmaximalisaties op recordniveau worden duizenden arbeidersters ontslagen, in de lage loonsectoren gedropt en in hun rechten bedreigd.
Het kapitaal dicteert de politiek! Maar willen wij dat? Neen!

Het is niet verwonderlijk dat zich tegen deze politiek van uitbuiting en onderdrukking verzet ontwikkelt, er wordt toch door "Hartz4" (3) armoede per wet gedicteerd.
Waarom zijn de gevangenissen dan overvol?
Omdat het bij het grote deel van de sociale gevangenen om mensen gaat, die geen andere weg meer zien om het hoofd financieel boven water te houden. Zij worden ertoe gedwongen "crimineel" te ageren om hun overleven te verzekeren.

Het is de opgave van de Duitse linkerzijde om deze ontwikkeling in ogenschouw te nemen en de gevangenis als deel van de sociale strijd weer te ontdekken.
Verzet ontstaat ook achter tralies en zowel politieke als sociale gevangenen hebben onze solidariteit nodig.
Ieder van ons kan de volgende zijn, of het nu is om onbetaalde rekeningen, diefstal van levensmiddelen of dreigende uitwijzing.
We kunnen de uitbouw van organisatorische structuren voor en achter de muren niet uit de weg gaan, laat ons dus eindelijk handelen en niet alleen praten: Onze solidariteit kent geen grenzen, laten we ons concentreren op het wezenlijke!!!

In die zin veel groeten, sterkte en doorzettingsvermogen voor de momenteel in Aachen aangeklaagden Gabriel, Bart, José en Begoña!
Solidariteit met de getroffenen van de repressiegolf in Baden-Württemberg en de door §129 van het strafwetboek gecriminaliseerden in Hamburg.
Solidariteit met de veroordeelden van de 1ste Mei en alle gevangenen in de Europese detentiecentra.
Solidariteit met de kameraden van Libertad!, die op grond van een Online-manifestatie tegen de uitwijzingspraktijk van Lufthansa gecriminaliseerd worden!
Solidariteit met Thomas Meyer-Falk, Rainer Dittrich, Birgit Hogefeld, Eva Haule, Brigitte Mohnhaupt, Christian Klar en de veroordeelden van de vermeende RZ-verbanden!
De RAF-gevangenen moeten eruit! - Christian Klar moet naar Berlijn, laten we ons daarvoor inzetten!
Solidariteit met de Baskische kameraden, die dit jaar lijden onder talrijke processen!
Solidariteit met de gevangenen van Action Directe in Frankrijk en de kameraden van de 17de November en de ELA in Griekenland!
Ook groeten en solidariteit aan alle Turkse en Koerdische kameraden, die niet alleen in Turkije, maar ook in Duitsland enorme sterke repressie te verwerken hebben!

Vrijheid voor alle sociale en politieke gevangenen wereldwijd! Geen gevangenis staat eeuwig!
Het is het systeem dat crimineel is en niet het verzet!- Tegen elke vorm van uitbuiting en onderdrukking!

Voor de wereldwijde sociale revolutie!!

Daniel Winter, 05.04.2005


Noten (vdv):

(1) Eind 2004 werden 12 neonazis in beschuldiging gesteld voor terroristische vereniging, brandaanslagen en schade aan eigendommen. Zij zouden tussen augustus 2003 en mei 2004 verschillende brandaanslagen tegen snackbars van immigranten gepleegd hebben.
(2) Daniel verwijst hier naar de rechtszaak vorig jaar tegen directieleden van het Mannesmann staalconcern. Zij zouden miljoenen onrechtmatig in eigen zakken gestoken hebben, naast de miljoenen die zij rechtmatig inpikken natuurlijk.
(3) “Hartz4” is de naam van een drastische antiwerkloosheidmaatregel, ingevoerd in januari 2005, die langdurig werklozen en anderen voor de keuze plaatst: ofwel goedkope jobs aannemen of met een aanzienlijk verminderde uitkering verder leven. Nog zo’n voorbeeld van hoe in naam van “werkgelegenheid” de sociale zekerheid wordt afgebouwd, mensen in de armoede worden geduwd, en de patroons goedkope arbeidskrachten krijgen toegeleverd.

 
Meer info over deze zaak:

www.soligruppe.de 

Het ABC- Gent heeft een infobrochure uitgegeven: “Magdeburg 3. §129a; antiterrorisme in Duitsland.
Een uitzonderingsparagraaf als politiek wapen tegen extreem links", met achtergrond en brieven van Daniel, Marco en Carsten, 40 p., 1,5€.