ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






09.07.08

Opnieuw komen we bijeen aan de muren van de bajes, waarachter mensen verborgen worden gehouden voor de samenleving. Opnieuw staan wij hier slechts met lege handen maar met woedend kloppende harten die deze kille scheiding moet overbruggen.

Gevangenen in de Bijlmer bajes komen nu al weken in opstand tegen hun vernederende opsluiting, en gevangenen elders roeren zich eveneens. In Sittard is een staking aangekondigd voor de komende maand. Verspreidt doorheen heel Duitsland gaan meerdere gevangenen van 1 tot 7 augustus in  solidariteitshongerstaking tegen de isolatie van Nadine Trivian die daar geplaatst werd omwille van haar strijdende gedrag tegen het regime in de bajes.

In Frankrijk overleed op 21 juni j.l. een Tunesische gevangene in het gesloten centrum van Vincennes, in de buurt van  Parijs. De volgende dag, op zondag brak er een opstand uit in het centrum. Twee vleugels van het centrum werden gelijkertijd in brand gestoken en volledig verwoest. Alle gevangenen zijn geëvacueerd naar een nabije politieschool. Enkele mensen raakten gewond door het vuur en ten minste één iemand liep een gebroken arm op door de interventie van de politie. Zo'n 200 mensen kwamen in solidariteit bijeen aan de muren van het centrum, zij werden door de smeris teruggedreven met traangas.

In Belgie zijn haast wekelijks stakingen, uitbraken, die al dan niet slagen en opstanden tegen het slaag, het gebrek of juist het teveel aan medicijnen, de discriminatie en de opsluiting in het algemeen.

In Griekenland zijn het afgelopen jaar reeds meerdere malen opstanden uitgebroken met als doel de hele gavangenis af te breken om de vrijheid terug te krijgen. Met beperkte communicatie middelen verspreidden de brandhaarden op de daken van de bajessen zich letterlijk van stad naar stad.

Omdat het vuur van verlangen naar de vrijheid niet te doven is maar ook verspreid moet worden door de steden naar andere gevangenissen, brengen we
jullie deze boodschap van de straat; ook wij razen tegen het regime en de staat welke ons allen ketent.

Want er is geen ruimte meer voor de donkere kelders van de democratie in de vrije wereld waar wij voor strijden. Tot de laatse steen verwijderd is. Opdat iedereen in verweer komt tegen die lange opsluiting, de beperkte en nietszeggende recreatie, de vernedering en straf in het algemeen, maar bovenal tegen de wereld van de gevangenis als geheel en het systeem dat ze bouwt met haar sloten die onze vrijheid vergrendeld. Opdat iedereen in verweer komt tegen hen die onze lijven verknechten aan goedkope arbeid, die ons op scholen bevelen naar hun nietszeggende onzin te luisteren, die ons geld verstoppen in hun banken, die ons voorliegen met hun kranten en tv, die ons vertellen hoe we ons goed gedragen, die ons vertellen hoe we de maatschappij een dienst bewijzen en hoe niet, die gulzig schransen en niet delen, die kastelen en paleizen met hoge muren en diepe grachten om hun centen en machtscentra heen bouwen, die ons op straat bruut vragen naar onze papieren, om wat voor reden dan ook, die strepen over de aarde trekken en landjeroof spelen met menselijke inzet, en zeker tegen hen die ons straffen wanneer we ze niet gehoorzamen!

Achter het zachte masker van de democratie zit nog alijd hetzelfde monster. Het feit dat we eens in de vier jaar de vrijheid hebben te mogen kiezen wie ons de komende jaren zal onderdrukken, uitbuiten en opsluiten veranderd helemaal niets aan deze wereld. Het feit dat de politie ons hier toelaat, haar vriendelijke, tolerante en democratische gezicht toont aan de mensen veranderd niets aan de controle die ze op ons uitoefent, zowel binnen, als buiten op straat.

De muren die ze bouwen zijn nimmer hoog genoeg om onze drang naar vrijheid in te perken, om onze stemmen te doen verstommen of om onze handen samen te binden.

Neer met de grijze muren van de democratie!
Neer met de grijze muren van de bajes!
Lang leve de anarchie!