ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 


Nieuws 

vervolg Nottetempo
10.2008
Consumenten van angst in een wereld van onzekerheid: dit is wat ze willen dat we zijn. Om dit doel te bereiken en hun macht en privileges te beschermen, prent de Staat mensen valse angst in en creëert het denkbeeldige monsters. De obsessie voor veiligheid, losgelaten door verscheidene veiligheidswetten, identificeert de vijand van het moment: Roemenen, Roma mensen, auto ruiten wassers, prostituées en in bredere zin worden buitenlanders het doel van de burgerlijke angst. Maar in feite hebben de redenen voor deze angst, ontslagen op de werkvloeren, de doden op het werk en onbetaalbare huren en medische behandelingen, een andere bron.
Read More...

3 comrades arrested in greece
09.2008
artikel in het engels over de arrestatie van 3 mensen in Griekenland, naar aanleiding van een kidnapping twee maanden geleden.
Read More...

DID ANYBODY TALK ABOUT KIDNAPPING?
01.09.2008
 “The proletariat of the industrial countries has completely lost the affirmation of its autonomous perspective and also, in the last analysis, its illusions, but not its being. It has not been suppressed. It remains irreducibly in existence within the intensified alienation of modern capitalism: it is the immense majority of workers who have lost all power over the use of their lives and who,once they know this,redefine themselves as the proletariat, as negation at work within this society”.  -Guy Debord
Read More...

Solidariteitsavond
23.07.08
Zaterdag 23 augustus vanaf 18u - Solidariteitsavond met de Spaanse anarchistische gevangenen Rafa en Joaquin "Wij vragen geen toelating om vrij te zijn...
Read More...

opstand pamflet
09.07.08
Opnieuw komen we bijeen aan de muren van de bajes, waarachter mensen verborgen worden gehouden voor de samenleving. Opnieuw staan wij hier slechts met lege handen maar met woedend kloppende harten die deze kille scheiding moet overbruggen.
Read More...

weergave opstand in de Bijlmer
04.07.08
Met het invoeren van een 'versoberd regime' in de zogeheten Bijlmer bajes in Amsterdam, per 1 juni 2008, heerst onrust in de torens Het Schouw en Demersluis. Doormiddel van het schrappen van het dagprogramma voor gedetineerden, verminderde aantal bel minuten per week, minder douchen, 's avonds vroeg worden ingesloten met 2 op 1 cel en geen avond recreatie meer, komt de dagbesteding neer op 23 uur opsluiting per dag, zonder verdere bewegingsvrijheid.
Read More...

Brieven van Nikos en Giorgos, Griekenland
28.03.08
Recentelijk schreven zowel Nikos als Giorgos, twee gevangenen in Griekenland (Nikos voor het ophouden van een spandoek met teksten tegen de repressie en de staat, in een voetbalstadion, Giorgos voor het plegen van een bankoverval in Athene).
Read More...

DOORBREEK DE STILTE
20.03.08
Zaterdag 13 oktober 2007, rond een uur of 4: Een meisje ligt te slapen op Piazza Verdi in Bologna (noord Italie). Surveillerende politie besluit dat haar gedrag "abnormaal" is, en gecorrigeerd moet worden door middel van gedwongen opname ("TSO" in Italie), wat opname in een psychiatrisch ziekenhuis betekend met gedwongen behandeling van psychofarmaca. De agenten bellen de ambulance terwijl ze het meisje in hechtenis houden.Vijf anarchisten van het anarchistisch centrum "Fuoriluogo" zijn getuige van deze episode en kunnen niet nalaten hun ongenoegen bij de politie teuiten. Ze doen hun best de arrestatie van het meisje tegen te houden. Het antwoord van de politie is bruut: bewapend met de lange lat en zelfs pistolen achtervolgen ze de kameraden. Omdat ze weten te ontsnappen, worden nog zes politiebusjes opgeroepen en de korte vlucht eindigt op Piazza San Vitale. De vijf krijgen handboeien om terwijl ze heftig in elkaar geslagen worden. Een paar buurtbewoners is duidelijk verontwaardigd over het politie optreden, maar komt niet tussenbeide. De beschuldigingen tegen de kameraden zijn behoorlijk zwaar: Roofoverval (de agenten hadden een paar handboeien verloren), verzet bij arrestatie en vernieling (van een politiebusje waarin een van de kameraden vervoerd werd). De vijf worden onmiddellijk gevangen gezet in de La Dozza gevangenis. Twee meisjes worden uiteindelijk onder huisarrest geplaatst.
Read More...

Pamflet uit Argentinië
03.2008
Onderstaand pamflet werd uitgedeeld tijdens een bijeenkomst aan de gevangenis van Devoto (Argentinië) in solidariteit met de anarchistische gevangenen in hongerstaking en voor de vernietiging van alle gevangenissen. Er werden spandoeken ontrold en met een megafoon werd het pamflet voorgelezen zodat de gevangenen het konden horen.
Read More...

Hongerstakingsverklaring van Marco Camenisch
13.03.2008
Van 18 tot 29 februari 2008 begonnen enkele anarchistische revolutionaire mensen, die verspreid in verschillende landen gevangen zitten en sinds jaar en dag strijd voeren tegen iedere gevangenis, repressie, isolatie, folter, levenslange straffen en zich inzetten voor de bevrijding van zieke gevangenen en zo voorts, dit collectieve en openlijke initiatief tot actie. Mijn bijdrage aan deze actietiendaagse was een hongerstaking van 18 tot 29 februari 2008. Vanuit de Duitse gevangenis heeft Thomas Meyer Falk zijn solidariteit betuigd zonder aan de hongerstaking deel te nemen, aangezien hij het uit principe niet eens is met hongerstaken.
Read More...

Solidariteitsoproep voor de overplaatsing van Ghilbert Ghislain
03.2008
Ghilbert Ghislain, 45 jaar, leeft al jaren niet meer in vrijheid en zit momenteel gevangen in de Spaanse Penitentiaire Inrichting “La Moraleja” in Dueñas (Palencia). Sinds 1990 wordt hij gevangen gehouden in de kerkers van de Spaanse staat. Daarvoor zat hij 7 jaar gevangen in Franse gevangenissen, voor het plegen van een aantal overvallen op juwelierszaken, waarvoor hij 18 jaar kreeg en omdat hij dit wel erg veel vond besloot hij te ontsnappen, per helikopter. Echter, kort na zijn aankomst als voortvluchtige in Spanje werd hij opnieuw gearresteerd (wegens luchtpiraterij) en werd uit veiligheidsoverwegingen overgeplaatst naar een gevangenis voor veroordeelden. Daar heeft hij een medegevangene vermoord, iets waar hij tot op de dag van vandaag rouwig om is. Inmiddels heeft hij nu al 24 jaar opgesloten gezeten in verschillende gevangenissen doorheen Spanje en Frankrijk, in de meeste van deze inrichtingen onder isolatie of eerstegraads regimes (bestemd voor de ‘gevaarlijkste’ en meest onhandelbare gevangenen). Begin jaren ‘90 werd door de Spaanse autoriteiten het FIES isolatie regime in het leven geroepen om de muiterijen, opstanden en uitbraken van de meest rebelse en vrijheidlievende gevangenen te onderdrukken. FIES kent 5 verschillende gradaties van isolatie, totale afzondering en onbepaalde duur. In 1997 werd FIES officieel opgeheven, maar het bestaat tot op de dag van vandaag.
Read More...

Brief van Diego
19.02.2008
Onderstaande brief werd geschreven door de anarchistische kameraad Diego, die momenteel opgesloten zit in de hoogbeveiligde gevangenis van Marcos Paz (Buenos Aires, Argentinië), gericht aan alle kameraden, binnen en buiten.
Read More...

Brief van Gabriel Pombo da Silva
04.01.2008
"*ENKELE BEDENKINGEN..."* 4 januari 2008 Aachen
Read More...

SOLIDARITEIT MET STRIJDENDE GEVANGENEN IN ITALIAANSE KERKERS
18.12.07
Op 1 december 2007 is in Italie een massale hongerstaking voor onbepaalde tijd van start gegaan, tegen de levenslange gevangenisstraf. 700 levenslang gestraften besloten op deze wijze aandacht te vragen voor de wet die in hun ogen geen humaan alternatief is op de doodstraf. Met hen zijn 4200 andere gevangenen, vrienden, familieleden en partners uit solidariteit in hongerstaking gegaan. Meerdere levenslang gestraften hebben aangekondigd de hongerstaking pas te zullen beeindigen als de afschaffing van de levenslange veroordeling een feit is.
Read More...

Info-avond: Van toerist tot terrorist
01.12.07
12/12: De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen (20u)
Read More...

Levenslange veroordeling afschaffen
21.11.07
Levenslange veroordeling afschaffen kan, de gevangenis vernietigen moet!
Read More...

de verwoestende werking van wetten art129a
17.11.2007
Op zaterdag 17 November presenteerde ABC Amsterdam, haar net verschenen brochure "de verwoestende werking van wetten art129a" Op deze goed bezochte infoavond werd er verteld over de recente arestaties ronnd de zogenaamde "militant gruppe". De Brochure gaat over het ontstaan en achtergrond van art 129a. De brochure is te verkrijgen voor 2 euro in de boekhandel Fort van Sjakoo te Amsterdam en natuurljk te betellen bij ons door een e-mail te sturen naar abcamsterdam@squat.net meer info over de arestanten van art129a kijk op http://einstellung.so36.net
Read More...

Kroniek van een anarchist in de buik van het monster
26.03.2007
Een Amsterdamse anarchist, die weigert zijn naam te geven, zit sinds 5 maart in vreemdelingenbewaring. Justitie probeert nu na het uitzitten van zijn straf hem nogmaals te straffen door hem – als principiële NN-er – in vreemdelingendetentie op te sluiten en hem te dreigen met een `ongewenste-vreemdeling verklaring’.
Read More...

Lawaai estafette voor gevangen kameraden
24.03.2007
Zaterdag vond er een lawaaidemo estafette plaats. Rond 11.00 's morgens kwamen we aan bij de bajes van Alphen aan de Rijn, waar al sinds ongeveer een half jaar onze kameraad Roberto Catrino López vastzit. Roberto is een Spaanse sociale gevangene, die gespecialiseerd was in `onteigeningen' (expropiaciones), die in Spanje niet terugkeerde van een bajesverlof. Enkele maanden later werd hij in Amsterdam opgepakt bij een mislukte overval. Hij werd tot ± drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Read More...

NN wordt geintimideerd en is weer overgeplaatst
23.03.2007
Vandaag, vrijdag 23 maart om 15:30 uur bereikte ons het nieuws dat onze kameraad gisteren is overgeplaatst van de Bajesboten naar de reguliere hypermoderne gevangenis De Schie in Rotterdam. Dit gebeurde op donderdag, nadat hij verhoord is in Amsterdam en vlak na dat hij bezoek had ontvangen van enkele vrienden.
Read More...

Voorlopige voorziening NN toegewezen
21.03.2007
Vandaag, woensdag 21 maart, heeft de bestuursrechter van de raad van state het verzoek om voorlopige voorziening van de IND toegewezen. Dit betekent dat onze vriend vast blijft zitten. Het is de IND dus gelukt om de vrijlating van onze vriend te blokkeren.
Read More...

Activist in de buik van het monster
20.03.2007
Een Amsterdamse activist, die weigert zijn naam te geven, zit sinds tweeeneenhalve week in vreemdelingenbewaring. Ondanks het feit dat de rechter gisteren heeft geoordeeld dat hij vrijgelaten moet worden, zit hij nog steeds vast, in de bajesboot te Rotterdam.
Read More...

Adressenlijst voor solidariteit met NN
14.03.2007
Immigratie- en Naturalisatiedienst
Read More...

Onze kameraad achter tralies - Wij komen in actie!
14.03.2007
In de nacht van zondag 21 op maandag 22 januari is een van onze vrienden en mede activist helaas op heterdaad betrapt, bij zijn uit verzet geboren sabotage actie. Na een periode van voorarrest heeft hij op vrijdag 2 februari moeten voorkomen en is veroordeeld tot 5 weken gevangenisstraf.
Read More...

Opnieuw Italiaanse anarchist opgepakt in Spanje
04.01.2007
Op donderdag 21 december is Juan gearresteerd in Girona door de Guardia Civil. Dit naar aanleiding van een internationaal opsporings- en aanhoudingsbevel dat was aangevraagd door Italië als gevolg van een onderzoek gebaseerd op het artikel 270 bis uit het Wetboek van Strafrecht (subersieve vereniging met terroristische doelen).
Read More...

Meer nieuws over de kameraden van Ateneo Anarquista `Angela Fortunato'
05.11.2006
Op 23 januari 2006 werd in de vroege ochtend [in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië] de Ateneo Anarquista `Angela Fortunato' [in de Spaanstalige anarchistische wereld is een Ateneo een ontruimingsruimte waar vergaderingen worden gehouden, scholing wordt gegeven, vaak een bibliotheek en/of archief aanwezig is, informatiebijeenkomsten worden georganiseerd en van waaruit eventueel diverse groepen uit libertair spectrum opereren] doorzocht door de DDI-eenheid van Avellaneda in samenwerking met de brigade voor diefstal en andere delicten van de federale politie. Deze operatie omvatte ook nog huiszoekingen in vier woningen van kameraden. Een aanklacht die bij de politie werd ingediend door iemand, die op dat moment nauw omging met een van de [opgepakte] kameraden, voerde aldus tot een repressieve spiraal die langzaam steeds verder werd opgeschroefd.Als gevolg van deze operatie bevinden zich twee kameraden als gijzelaars in een extra-beveiligd concentratiekamp [gevangenis] in de provincie Buenos Aires en staat een kameraad op de opsporingslijst, aangezien hij zich gelukkig in geen van de doorzochte ruimtes bevond.
Read More...

Roberto Catrino Lopez opnieuw in Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen
10.11.2006
Op woensdag 25 oktober is de anarchistische gevangene Roberto een honger- en dorststaking begonnen in de penitentiaire inrichting Lelystad, waar hij in isolatie verblijft, uit protest tegen zijn slechte medische behandeling. Wegens zijn zwakke gezondheidssituatie is hij nu eindelijk overgebacht naar het Penitentiair Ziekenhuis in Schevingen.
Read More...

Meer nieuws over de kameraden van Ateneo Anarquista `Angela Fortunato'
05.11.2006
Op 23 januari 2006 werd in de vroege ochtend [in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië] de Ateneo Anarquista `Angela Fortunato' [in de Spaanstalige anarchistische wereld is een Ateneo een ontruimingsruimte waar vergaderingen worden gehouden, scholing wordt gegeven, vaak een bibliotheek en/of archief aanwezig is, informatiebijeenkomsten worden georganiseerd en van waaruit eventueel diverse groepen uit libertair spectrum opereren]doorzocht door de DDI-eenheid van Avellaneda in samenwerking met de brigade voor diefstal en andere delicten van de federale politie. Deze operatie omvatte ook nog huiszoekingen in vier woningen van kameraden. Een aanklacht die bij de politie werd ingediend door iemand, die op dat moment nauw omging met een van de [opgepakte] kameraden, voerde aldus tot een repressieve spiraal die langzaam steeds verder werd opgeschroefd.Als gevolg van deze operatie bevinden zich twee kameraden als gijzelaars in een extra beveiligd concentratiekamp [gevangenis] in de provincie Buenos Aires en staat een kameraad op de opsporingslijst, aangezien hij zich gelukkig in geen van de doorzochte ruimtes bevond.
Read More...

Roberto Catrino Lopez in hongerstaking
26.10.2006
Op 25 oktober is de gevangene Roberto Catrino Lopez in honger- en dorststaking gegaan om te protesteren tegen de slechte medische behandeling die hij krijgt in de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Roberto is een sociale gevangene en anarchist die in de Spaanse staat een gevangenisstraf van 18 jaar uitzat, waarvan het grootste deel in isolatie. Tijdens die lange jaren heeft hij verschillende malen deelgenomen aan muiterijen, hongerstakingen en vluchtpogingen. Dit verzet heeft hij steeds moeten bekopen met de onophoudelijke onderwerping aan de isolatie. Alleen maar omdat hij de realiteit van folter niet wilde accepteren en verzet de enige optie was.
Read More...

Yuma nog steeds in hongerstaking
22.10.2006
Hamed Hamed Belaid,YUMA, zet zijn hongerstaking voort die hij is begonnen op 6 september 2006, om het machtsmisbruik en het wanbeleid m.b.t. zijn penitentiair dossier aan te klagen, dus ook omwille van zijn persoonlijke situatie: Yuma wordt nog steeds onbeperkt in afzondering gehouden.
Read More...

Steun de strijd van Jose Fernandez Delgado
18.10.2006
Onze kameraad José Fernandez Delgado werd op 28 september in Duitsland veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. De vraag voor een herziening van het proces die hij indiende met de drie andere veroordeelden (3 jaar en 6 maanden voor Bart de Geeter, 10 maanden met uitstel voor Begona Pombo da Silva, 13 jaar voor Gabriel Pombo da Silva) werd afgewezen in september 2006. José zit nu als "definitief veroordeelde" opgesloten in de gevangenis van Bochum. Twee weken geleden begon hij een protest tegen de gevangenisomstandigheden die hem opgelegd worden, vooral sinds hij dit nieuw statuut kreeg. Zo begon hij een "eetstaking" en weigert hij al het materiaal aan te nemen dat van de gevangenis komt. Deze weigering is een antwoord op het halsstarrig weigeren van de gevangenis om hem toegang te geven tot het geld of de boeken die hem opgestuurd worden.
Read More...

Updates uit Barcelona
10.08.2006
De laatste tijd zijn er verschillende anarchisten gearresteerd in Barcelona waarvan sommige voor langere tijd in de gevangenis zullen moeten blijven. Hier een overzicht van de laatste ontwikkelingen in een aantal zaken.
Read More...

Info-toer: Anarchisten achter tralies in Spanje en Nederland
Op deze bijeenkomsten gaat het Anarchist Black Cross Amsterdam vertellen wat er op dit moment gebeurt in Spanje met anarchistische gevangenen en de solidariteitsbewegingen buiten de gevangenismuren. Wij zullen dit doen met enkele voorbeelden uit de praktijk.
Read More...

Joelle Aubron, militante van Action Directe, overleden
Vorige week, op woensdag 1 maart, overleed op 47-jarige leeftijd Joelle Aubron. Gearresteerd in 1987 werd zij in 1989 en 1994 door het Franse gerecht veroordeeld tot levenslang, waarvan 18 jaar zonder mogelijkheid tot invrijheidstelling, voor haar participatie in Action Directe. In juni van 2004 kon ze de gevangenis verlaten omdat haar gezondheidstoestand niet meer in overeenstemming te brengen was met haar gevangenschap; zij leed aan een terminale hersentumor.
Read More...

29/01/2006 Communiqué vanuit de gevangenis van Clairvaux, Frankrijk
Wij, de voor levenslang levend opgeslotenen van het meest beveiligde Penitentiaire Centrum van Frankrijk (terwijl geen enkel van ons een Papon is (1)), roepen op om de doodstraf opnieuw effectief voor ons in te voeren.
Read More...

Steun de Ameriaanse ELF gevangenen
Eric McDavid, Zachary Jenson en Lauren Weiner zijn vrijdag 11 november gearresteerd in Auburn, Californie. Ze worden beschuldigd van 'samenzwering met als doel het te beschadigen of vernietigen dmv. explosieven of brand' van telefonietorens, electriciteitscentrales en gebouwen van de US Forest Service. Ze worden ervan beschuldigd lid te zijn van een Earth Liberation Front cel, en worden op dit moment vastgehouden in Sacramento County Main Jail.
Read More...

Getuigenissen van een FIES gevangene
Eind november komt Laudelino Iglesias naar Nederland. Hij heeft 24 jaar in de Spaanse gevangenis doorgebracht, waarvan zo’n 10 jaar in de speciale FIES isolatie-eenheid. In oktober 1980 werd hij vastgezet en heeft zich in de jaren daarna vele malen actief verzet tegen het Spaanse gevangenisregime. Zo was hij medeoprichter van de Asociación de Presos de Regimen Especial (reconstituida) (APRE[r]). Op 9 augustus 2004 kwam hij vrij. Momenteel toert hij twee maanden door Noord-Europa om te spreken over zijn ervaringen, de huidige situatie in de Spaanse gevangenissen en zijn mening daarover. Laudelino zal in het Spaans spreken, hetgeen door een tolk vertaald zal worden. De entree is vrij en na afloop is er gelegenheid vragen te stellen. 
Read More...

Solidariteit met Antonio Ferreira, met de dood bedreigd in een Portugese gevangenis
Antonio Ferreira de Jesus, 64 jaar oud, is sinds meer dan 11 jaar gevangene in de gevangenis van Vale de Judeus, Portugal. Voorheen heeft hij nog andere veroordelingen opgelopen waardoor hij in totaal 43 jaar effectieve gevangenisstraf heeft uitgezeten!
Read More...

Italië: heksenjacht op anarchisten duurt voort
De laatste twee weken werden in Italië tijdens grootscheepse gecoördineerde politieacties opnieuw tientallen anarchisten aangehouden en bijna tweehonderd huiszoekingen verricht. Telkens wordt het beruchte artikel 270bis (“subversieve associatie met terroristische doelstelling”) boven gehaald. Daarmee zet de Staat zijn aanval voort tegen een deel van de anarchistische beweging in Italië dat al jaren actief verzet pleegt tegen de structuren en individuen van de macht.
Read More...

Magdeburg 3: Procesverklaring van Daniel
Op 5 april begon het herzieningsproces tegen Daniël, één van de ‘Magdeburg 3’ die sinds eind 2002 worden vervolgd op basis van artikel 129a (lidmaatschap van een terroristische vereniging). Hieronder volgt Daniel’s verklaring op de eerste zittingsdag van het proces.
Read More...

Patryk Cichon
Recentelijk is Patryk Cichon, een antifascist uit Stalowa Wola (Polen) en actief binnen RASH (Red and Anarchist Skinheads), veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf voor mishandeling en beroving. Maar het is duidelijk voor ons dat de zaak al vanaf het begin, en uiteindelijk ook de uitspraak gebaseerd is op politieke gronden.
Read More...

05/09/04 ABC
Vanaf 5 september is ABC Amsterdam een feit. Tijdens de oprichtingsbijenkomst is er verteld waar men zich op zal gaan richten. Een van de aandachtspunten is de campagne rond Thomas Meyer Falk, en de gevangenisstrijd in Spanje (meer specifiek het FIES systeem). Tijdens deze bijeenkomst sprak ook Mark Barnsley die sprak over de Campaign Against Prison Slavery'.
Read More...