ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






01.12.07

12/12: De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen (20u)
13/12: Wilde Wereld, Burgtstraat 1, Wageningen 
14/12: Anarchistisch Centrum, Sparrestraat 1a, Gent (19u)

Peter Gelderloos is een Amerikaanse anarchist die actief was bij groepen als CopWatch, Anarchist Black Cross en Food Not Bombs in Virginia. Ook heeft hij verschillende pamfletten geschreven over radicale politiek. Tijdens een reis door Europa werd hij in april dit jaar gearresteerd in Barcelona bij een krakersbetoging. Peter bevond zich op dat moment enkele straten van de betoging maar werd verdacht van het afsteken van een "petarda", een soort vuurwerk om flyers de lucht in te schieten. Hoewel ereen kleine vreedzame betoging had plaatsgevonden vond de politie in hetvuurwerk toch een aanleiding om dit als een terroristische daad tebestempelen.

Peter werd na twee dagen weer in voorwaardelijke vrijheid gesteld nadat de Barcelonese beweging 30.000 euro borg had betaald. Sindsdien moet hij zich elke twee weken melden op het politiebureau tot de rechtszaak die nog twee jaar op zich zou kunnen laten wachten. Hierdoor is hij gedwongen om in Spanje te blijven, ver weg van zijn vrienden en familie in Amerika.

Tijdens deze info-avond zal Peter vertellen over zijn zaak en die van alle andere anarchisten die nu in de Spaanse staat gevangen zitten en de strijd men levert voor hun vrijheid. Hij wil hiermee ook mensen oproepen om geld in te zamelen voor de borg die alle collectieven in Barcelona voor hem hebben betaald.

Voor zijn reis naar Europa heeft Peter nog een controversieel boek uitgebracht in Amerika: "How Non-Violence Protects The State". Dit gaat voornamelijk over het doorbreken van het stigma binnen de radicale sociale bewegingen over geweldloosheid als enige aanvaardbare methode voor strijd. Deze avond zal hij ook een samenvatting geven van zijn betoog en eventueel de discussie aangaan over dit onderwerp.