ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






Morgen 8 maart begint in Barcelona het proces tegen Sergio L.D. Sergio is de enige van de meer dan 100 tijdens de betoging tegen de Eurotop in Barcelona in maart 2002 gearresteerde activisten die nog op zijn proces wacht.

Tijdens die betoging op zaterdag 16 maart 2002, waaraan zo’n 500.000 mensen deelnamen, kwam het tot hevige rellen en schermutselingen met de politiediensten. Sergio werd door vier agenten van de geheime politie (Brigada de Información) overvallen en meegevoerd naar het politiecommissariaat La Verneda in Barcelona. Tijdens zijn transport werd hij voortdurend geslagen en bedreigd en éénmaal in het politiecommissariaat werd hij gedurende twee uren ernstig fysiek en psychologisch gefolterd.

Sergio heeft wegens deze mishandelingen en folteringen klacht neergelegd tegen een aantal agenten die die nacht in het commissariaat aanwezig waren.

Vandaag wordt hij ervan beschuldigd de gewelddader te zijn, en een publiek gevaar omdat hij zowat in zijn eentje verantwoordelijk zou zijn voor alle beschadigingen aangebracht tijdens de betoging. Sergio kijkt aan tegen een mogelijke straf van 7 jaren gevangenis, een boete van 1 miljoen pesetas en 3,5 miljoen pesetas schadeloosstellingen van de burgerlijke partijen (zijnde de ondernemingen en banken C.C.O.O., Fincas Corral, Banco Sabadell, La Caixa, Bancaja, B.B.V.A., Banesto, Viajes Transglobal)!!

Solidariteit

De solidariteitscampagne voor Sergio is sterk geweest. Naast de morele en materiële steun, de infoverspreiding, manifestaties etc., werden over heel Spanje veelvuldig de ondernemingen en banken die Sergio als zondebok willen gebruiken en hun geld op hem willen verhalen, aangevallen. Zo werden bijvoorbeeld de voorbije dagen nog, in de nacht van 3 op 4 maart ll. twee bankfilialen, één van Banesto en één van La Caixa, aangepakt, en op 6 maart stapten een twintigtal anarchisten van de Gallicische anarchistische federatie de hoofdzetel van BBVA in Santiago de Compostela binnen om daar de normale werking onmogelijk te maken (door te vragen om geld te wisselen, te informeren over pensioenplannen, de reclames te wijzigen met posters over Sergio, pamfletten uit te delen aan het personeel en cliënteel, etc.).

Deze solidariteitscampagne heeft al de eerste resultaten opgeleverd. Fincas Corral en CC.OO hebben zich uiteindelijk terug getrokken uit de zaak en de Banco Sabadell heeft er op het laatste moment in toegestemd slechts 127€ te vragen in plaats van de 3127€ die oorspronkelijk werd geëist. Het zijn duidelijke toegevingen tegenover de solidariteit die velen hebben getoond met Sergio de laatste maanden. Het valt nu af te wachten hoe de rechtszaak zelf vanaf morgen zal verlopen.

En repressie

Aan de andere kant is het zo dat de repressie ondertussen ook de solidariteit met Sergio in het vizier heeft. In november vorig jaar werden twee anarchisten gearresteerd op beschuldiging de auteurs te zijn van een reeks van sabotageacties tegen verschillende bankfilialen (13 in totaal) die gepleegd zijn in de maand oktober. Verontrustend hier is dat zij de beschuldiging van “onwettige vereniging” (“asociación ilícita”) aangesmeerd kregen. Het is hier duidelijk de bedoeling al degenen betrokken bij de solidariteitscampagne met Sergio angst aan te jagen en elke solidariteit illegaal te verklaren.

Daarenboven is het het wetsartikel bij uitstek om mensen te beschuldigen en op te sluiten zonder specifieke beschuldigingen, en het heeft het voordeel dat men niet direct moet uitpakken met het verwante maar (te) grote kanon van de “gewapende bende” of “terroristische organisatie”(zoals men vergeefs heeft geprobeerd in de Marini-zaak in Italië, of tegen de anarchisten gearresteerd in Valencia in oktober 2002, en waarvoor de kameraden van Barcelona nog steeds opgesloten zitten, …).

Het ziet er in ieder geval naar uit dat dit artikel (en gelijkaardige artikelen in de andere landen van Europa, al dan niet als onderdeel van de nieuwe antiterroristische wetten) meer en meer opduikt in de strijd die de Staten voeren tegen alle subversie en de anarchisten in het bijzonder. De recente golf van repressie in Italië (cfr. de inbeschuldigingstellingen in de Cervantes-zaak) bevestigen dit alleen maar.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

abc-gent

[Meer info over Sergio L.D., zie: http://klinamen.org/contralatorturapolicial/
Over de repressie zie onze website (nieuwslijn, en de tekst “Europol vervolgt anarchisten en radicalen”).
Zie ook het artikel “Crónicas y andanzas de la guerra social en Europa” (http://www.alasbarricads.org) – een vertaling is in voorbereiding.]