ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






Roberto Catrino López, anarchistisch gevangene in Nederland, is deze week overgeplaatst naar de P.I. Lelystad waar hij verbleef voor hij ernstig ziek opgenomen werd in het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen.

Roberto is een sociale gevangene die in Spanje een gevangenisstraf van 18 jaar uitzat, waarvan het grootste deel in isolatie. Tijdens die lange jaren heeft hij verschillende malen deelgenomen aan muiterijen, hongerstakingen en vluchtpogingen. Dit verzet heeft hij steeds moeten bekopen met de onophoudelijke onderwerping aan de isolatie. Alleen maar omdat hij de realiteit van folter niet wilde accepteren en verzet de enige optie was.

In juli 2005 werd hij in Amsterdam gearresteerd nadat hij in april niet meer was terug gekomen van een verlof. Een nieuwe periode van gevangenschap begon daarmee. Dat terwijl Roberto seropositief is en daarmee vatbaar voor ziekte. In maart begon hij zich steeds slechter te voelen en kon niet meer normaal functioneren. De artsen in de gevangenis namen zijn aandoeningen echter niet serieus en deden het af als een maagontsteking. Uiteindelijk is Roberto na twee weken van verschrikkelijke pijn overgebracht naar het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam waar hem werd verteld dat hij van geluk mag spreken dat hij nog leeft. Zijn weerstand was op het allerlaagste peil en zijn dood nabij. Er werd hier een dubbele longontsteking geconstateerd. Na een overplaatsing naar het Penitentiair Ziekenhuis in Schevingen werd hij vervolgens seropositief bevonden. Dit werd al veel langer beweerd door Spaanse artsen maar de testen in Nederland spraken dit tot op dat moment tegen vreemd genoeg. De penitentiaire artsen hebben dus enorm gefaald en een chronisch zieke bewust laten lijden.

Tijdens de eerste dagen van zijn verblijf in Scheveningen is Roberto voor een periode opgesloten geweest in een cel met een camera op zijn bed gericht. Dit dus in de meest kritieke fase van zijn ziektebeeld. Daarnaast kon hij niet beschikken over zijn eigen spullen, zoals adressen en telefoonnummers om in contact te komen met bekenden. Totaal overgelaten aan zijn lot, kreeg hij tot overmaat van ramp een dag na de bevestiging van zijn HIV virus ook nog een uitleveringsverzoek van de Spaanse staat.

Inmiddels is Roberto hersteld van zijn dubbele longontsteking en is weer terug in Lelystad waar hij in ieder geval weer kan beschikken over zijn, weinige, spullen. Het verzoek tot uitlevering blijft echter met alle stress die dit met zich meebrengt. Wij zullen hem niet zomaar laten uitleveren aan een land dat mensen hun hele leven in eenzaamheid mishandelt en opsluit en zieken tot hun dood vasthoudt. Via de juridische weg zal zijn advocaat ook proberen aan te tonen dat de straf van Roberto onterecht is, daar de Spaanse staat hem nog steeds vasthoudt voor zijn aandeel in het verzet tegen de isolatie en verspreiding.

We blijven daarom ook iedereen oproepen om Roberto te schrijven zodat hij zich niet alleen voelt in zijn strijd tegen de gevangenis. Alle middelen zoals boeken en posters zijn welkom om deze isolatie te doorbreken. Wij weten dat Roberto hier veel waarde aan hecht en zich verbonden voelt met de anarchistische strijd op de straat. Laat hem hier deel van uit blijven maken! Zijn dank gaat ook uit naar alle mensen uit heel Europa die hem onlangs hebben geschreven.

Elke dode in de gevangenis, is een moord door de staat!

Zieken in het ziekenhuis, gevangenen op straat!

Anarchist Black Cross Amsterdam
10 mei 2006

Roberto B. Catrino López
PI Lelystad
Afdeling 1116
Cel 14
Afdeling F
Larserdreef 300
8233 HB Lelystad