ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






Uitspraak in rechtszaak
Barbara is op 20 mei door de politierechter in Den Bosch veroordeeld. Ze kreeg een werkstraf van 78 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd. Ook werd ze veroordeeld voor het in gevaar brengen van het luchtvaartverkeer en het mishandelen van een agente.

De officier van justitie had tien weken cel geëist. Omdat van de werkstraf het voorarrest wordt afgetrokken (twee uur per dag) hoeft Barbara in de praktijk niets meer te doen. Ze zat 39 dagen in voorlopige hechtenis.

De politierechter achtte bewezen dat de vredesactiviste na haar arrestatie een politieagente heeft geschopt. Dat zou zijn gebeurd op het politiebureau in Uden tijdens -de voorgeschreven fouillering.

Smedema ontkent ten stelligste geschopt te hebben. Ze stelt dat de agente en een collega een valse verklaring hebben afgelegd. De politierechter zei gisteren echter de verklaringen van de agentes geloofwaardig te vinden. Ze veroordeelde Smedema tevens tot betaling van 150 euro smartengeld aan de agente die zegt dat ze geschopt is. Smedema bracht volgens de politie het vliegverkeer in gevaar toen ze zich in december 2000 illegaal op de start-/landingsbaan bevond.

Barbara is weer op vrije voeten!

Donderdag 17 april is Barbara Smedema vrijgelaten uit haar voorlopige detentie. Reeds op 28 maart was zij officieel in vrijheid gesteld, maar door openstaande veroordelingen uit het verleden is haart verblijf in de vrouwengevangenis nog eens verlengd.

Dit betekent echter niet dat deze zaak hier nu meteen mee afgerond is, want later deze maand moet zij alsnog voorkomen voor de ontwapeningsactie op 9 februari. Voorlopig staat de zitting gepland op 20 mei om 8.45 bij de politierechter in Den Bosch. De advocaat van Barbara probeert om deze zaak te verschuiven naar een later tijdstip op de volgende dag overigens omdat er dan een rechtszaak is tegen de mensen die zijn gearresteerd tijdens de burgerinspectie op 18 januari, waaronder Barbara. Het zou daarom makkelijker zijn voor alle betrokkenen en sympathisanten, wanneer dit op dezelfde dag zou kunnen plaatsvinden.

Zodra alle informatie over de zitting bekend zullen we dat hier meteen laten weten, zodat je je steun kunt betuigen.

Voorarrest vredesactiviste duurt voort

Vrijdag 28 maart moest Barbara Smedema terechtstaan. Om 12:00 begon gisteren het proces in Den Bosch, zo'n 50 sympathisanten zaten op de publieke tribune. De rechter had besloten om eerst een aanklacht van een politie-agente te behandelen: die zou van de verdachte een schop in het kruis hebben gekregen tijdens het fouilleren. De agente legde hierover een nogal warrige verklaring af, en een opgetrommelde getuige (ook een agente) kon ook al niet zorgen voor meer duidelijkheid; zij had de vermeende schop niet eens gezien maar beweerde wel dat verdachte had "geschopt en geslagen". Barbara ontkent de agente een haar te hebben gekrenkt, ze is erg boos over de valse aantijgingen en heeft de agente van meineed beschuldigd. Ten slotte besloot zij zelfs de rechter te wraken, omdat haar betoog en vragen, en ook die van haar advocaat, regelmatig door de rechter werden afgebroken.

De zaak waar het eigenlijk om ging - de anti-militaristische actie van 9 februari op Volkel - is dus niet eens aan de orde geweest, en kan nog wel een tijd gaan duren. (bron: www.indymedia.nl)

>>>

De Nederlandse vredesactiviste Barbara, die op 9 februari drie schotelantennes op vliegbasis Volkel vernield heeft en hiermee voor 500.000 euro schade aanrichtte, zit nog steeds in voorarrest. Deze is na de eerste week met nog eens dertig dagen verlengd.

Haar actie vond plaats in reactie op de geplande oorlog van de Verenigde Staten tegen Irak omdat op de vliegbasis vermoedelijk verschillende Amerikaanse kernraketten liggen opgeslagen. Dit wordt stellig ontkend door de Nederlandse regering, maar er zijn bewijzen dat het tegendeel waar is.

Je kunt Barbara schrijven op het volgende adres:

Barbara Smedema / Vrouwenbajes Ter Peel / Patersweg 4 / 5977 NM Evertsoord

>>>

Op www.vredesaktiekamp.nl is de volgende verklaring en actieverslag te vinden over deze ontwapeningsactie.

Persbericht, Zondag 9 februari

Ontwapeningsaktie op vliegbasis Volkel

"Niet het slopen van wapentuig is misdadig maar de produktie ervan!"

In de vroege ochtend van zondag 9 februari heeft op de vliegbasis Volkel een openlijke ontwapeningsaktie plaatsgevonden. Een vrouw van het Vredes Aktie Kamp in Volkel heeft uit protest tegen de dreigende oorlog in Irak de communicatieschotels van een Amerikaanse communicatiebunker onklaar gemaakt. In deze communicatiebunker, die dag en nacht bemenst is, vindt de communicatie plaats rond de Amerikaanse kernbommen, die in Volkel liggen opgeslagen in 11 speciale bunkers. Al meer dan 30 jaar vindt er op de vliegbasis Volkel in het geheim de permanente voorbereiding tot massavernietiging plaats.

De VS beschikt al tientallen jaren over het grootste arsenaal massavernietigingswapens ter wereld en doet nauwelijks pogingen om tot ontwapening over te gaan, integendeel. De VS bewapent zonder scrupules dictators en helpt ze aan de macht (te blijven), Saddam Hoessein is er een van. Er is geen enkel land dat een serieuze bedreiging vormt voor de VS. De belangen van de VS om Irak aan te vallen liggen op het politiek economische vlak, de toegang tot olievoorraden speelt een grote rol. De gevolgen van een oorlog tegen Irak zijn niet te overzien. De oorlog zal een ramp zijn voor de verzwakte Irakese bevolking. De grootste slachtoffers van deze oorlog zullen burgers zijn. Burgers zijn al 12 jaar het slachtoffer van de sluipende oorlog tegen Irak. De boycot heeft een half miljoen Irakese kinderen het leven gekost, 'collateral damage' noemt de VS dat, bijkomstige schade... Het gaat de VS niet om het vestigen van een demokratie in Irak. Het land moet veilig zijn voor handel, of de mensenrechten worden gerespecteerd zal de VS een zorg zijn.

De oorlogsmachine van de VS, de ijzeren vuist achter het Amerikaanse economische beleid, moet afgebroken worden. Op dit moment sterven er elke dag duizenden kinderen van de honger. Om mensen wereldwijd van voedsel, schoon drinkwater, onderdak, gezondheidszorg en verbetering van het milieu te voorzien is per dag 0,7 miljard dollar nodig. Tegelijk wordt er wereldwijd per dag 2 miljard dollar aan bewapening uitgegeven. Aan deze idiote situatie moet een eind komen. Om daar een klein begin mee te maken is vandaag deze ontwapeningsaktie in Volkel uitgevoerd. We hebben niet de illusie dat we de oorlogsmachine op deze manier kunnen stoppen, maar we willen iets laten zien van hoop en vertrouwen dat het anders kan in deze wereld.

Geen oorlog in Irak!

Stop de oorlogswaanzin!

V.A.K. Volkel



Verslag van de aktie

Vroeg in de ochtend betreedt Barbara de vliegbasis Volkel en loopt naar de communicatiebunker van de Amerikanen. De plek is fel verlicht, je loopt letterlijk in de spotlights als je daar loopt. Gelukkig is er meestal niemand als wij er zijn, er zit een lb-post (luchtmachtbewaking) vlakbij, maar die kijken meestal op het juiste moment de verkeerde kant op. Bovenop de bunker staan drie communicatie-schotels die het doelwit van de aktie vormen. Als het licht wordt wordt de pers gebeld. Ook enkele vredesaktivisten worden op de hoogte gesteld en een klein half uur later ontmoeten die elkaar bij het hek. Het slopen van de schotels begint. Met een voorhamer gaat Barbara de schotels te lijf en het geluid van metaal op metaal galmt over het terrein. Nadat twee kleinere schotels aan gort geslagen zijn knipt ze de bedrading door en klimt over het hek waarachter een grote schotel staat, die nu aan de beurt is. Ze hangt een spandoek met de tekst 'no war'en 'stop US nuclear terror' aan het hek. Je zou zeggen dat het kabaal de bewaking op de basis zou alarmeren maar niets is minder waar. Nadat de grote schotel onklaar is gemaakt gaat ze weer terug naar de andere schotels die, na een flinke hamerpartij, van het dak worden gegooid. Alle apparatuur op het dak wordt onklaar gemaakt. Barbara zou, wanneer ze klaar zou zijn en de aktie onopgemerkt was gebleven, de vliegbasis weer afgaan maar net als we denken dat dat zal gebeuren komen er twee lb-wagens aan. Ze merken echter niets van de aktie en lopen nietsvermoedend de andere kant op. Wanneer ze ons ontdekken komen ze langzaam onze kant op en uiteindelijk hebben ze het door, er gebeurt iets op de bunker. Er klinkt gehamer, de lb 'ers komen in beweging en rennen naar de bunker. Barbara wordt aangehouden en afgevoerd.

De aktie heeft twintig minuten geduurd.



Barbara in voorarrest.

Barbara is in verzekering gesteld op grond van artikel 350 (vernieling), 351 (vernieling van communicatiemiddelen, bedoeld voor landsverdedinging),354 (verzwaarde vernieling vanwege arglistigheid) en 141 (openlijke geweldpleging in vereniging). In verzekeringstelling is in dit geval alleen mogelijk als de maximale straf voor het vergrijp vier jaar is. De eerste twee artikelen zijn onvoldoende om iemand in verzekering te stellen. De derde is dubieus. Arglistig staat voor stiekum en de aktie was allesbehalve dat. Van het laatste artikel is geen sprake omdat de aktie alleen is gedaan. Onder het mom van 'onderzoek' over een zogenaamd tweede persoon (die niet bestaat en dat weet de marechaussee ook) wordt dit artikel misbruikt om haar langer vast te houden.

Behalve het gereedschap wat bij de aktie is gebruikt, zijn ook twee boeken in beslag genomen, zogenaamd om het motief te onderzoeken. Het ene boek gaat over Irak, het ander is een begincusus recht....???

Op maandag 10 februari is Barbara voorgeleid voor de rechter-commissaris. Deze beslist dat ze in het belang van het onderzoek in bewaring zal worden gehouden; op grond van artikel 162 (het in gevaar brengen van het vliegverkeer), artikel 140 (lid van een criminele organisatie met als doel het plegen van misdrijven), artikel 141 (openlijke geweldpleging) en artikel 352 (opzettelijk en wederrechtelijk een gebouw, vaartuig of luchtvaartuig dat aan een ander toebehoort vernielen). Barbara is door de Officier van Justitie (OvJ) in beperking gezet, wat inhoudt dat ze, zonder toestemming van de OvJ, geen contact mag hebben met de buitenwereld, geen bezoek mag ontvangen, niet mag bellen, geen brieven mag sturen of ontvangen en geen contact met medegedetineerden mag hebben. Het is te belachelijk voor woorden dat voor een openlijke ontwapeningsaktie zulke zware artikelen worden gebruikt. Wat valt er te onderzoeken, drie schotels zijn aan barrels geslagen en Barbara heeft hier openlijk over verklaard. Rechters beroepen zich maar al te graag op de wet als ze activisten moeten veroordelen maar lappen de wet net zo hard aan hun laars als hen dat uitkomt. Er is geen enkele reden om Barbara langer vast te houden. Een rechtvaardige rechter had haar moeten vrijlaten, maar helaas zijn die dun gezaaid en lopen de meeste rechters braaf mee in het systeem.

De advocaat heeft opheffing van de beperking en de in bewaring-stelling gevraagd.

Op 14 februari is Barbara overgebracht naar de vrouwenbajes Ter Peel. De beperkingen zijn opgeheven. De in beslag genomen boeken worden teruggegeven. Adres: Patersweg 4, 5977 NM Evertsoord. Schrijf haar!



Verlenging voorarrest.

Op 19 februari is de voorlopige hechtenis met dertig dagen verlengd. De voornaamste reden hievoor is 'de mentaliteit van de verdachte, die geen berouw toont en, wanneer ze zal worden vrijgelaten opnieuw een aktie zal doen', aldus de rechter. Artikel 140 is afgevallen als reden voor langere gevangenhouding. De overige artikelen (141,162 en 352) mogen blijven. Hier moet, volgens de rechters, nader onderzoek naar worden gedaan.



Tweede verlenging voorarrest.

De volgende voorgeleiding (voor de verlenging van dertig dagen) is op 10 maart om 11.45 uur op de rechtbank in Den Bosch.



Steungroep Barbara.

Er is een steungroep opgericht die een nieuwsbrief maakt en rondstuurt en akties organiseert. Ook is er een steunfonds voor Barbara opgericht omdat ze nu, behalve het schamele loon wat ze in de bajes verdient, zonder geld zit en het leven in de bajes is duur. Behalve kleren, tijdschriften, een radiootje/ casetterecorder en (doorzichtige) casettebandjes komt niets de bajes in. Geld kan gestort worden op rekening van G. Doeven, Deventer, onder vermelding van "steun Barbara", rekeningnummer 907288952. Wie geld stort krijgt automatisch een nieuwsbrief thuisgestuurd (dus geef je adres door).