ABC Amsterdam
  |  Introductie  |  Nieuws  |  Contact  |  Steun & Adressen  |  Teksten  |  Achtergrond  |  Dossiers  | 
Introductie 
Nieuws 
Contact 
Steun & Adressen 
BE NL LUX 
AT DE CH 
ES PT IT 
Griekenland 
Oost Europa 
USA 
Teksten 
Mark Barnsley 
Thomas Meyer-Falk 
Achtergrond 
Dossiers 
Aachen 
Belgie 
Barcelona 6 
Hamed Hamed Belaid 
Roberto Catrino Lopez 
Spaanse Staat 






Op 15 mei jl. (2003) begonnen de gevangenen in het FIES regime in Mallorca een wandelstaking om te protesteren tegen hun dagelijkse leefomstandigheden in isolatie en voor de 4 basiseisen (afschaffing van de FIES en iedere vorm van isolatie, einde aan de verspreidingen, vrijlating van alle gevangenen die ongeneeslijk ziek zijn, vrijlating van alle gevangenen die 20 jaar hebben gezeten). Die gevangenen zijn o.m. Michele Pontolillo, Moreno Lindez, Manuel Torres, Carlos Barrera en Roberto B. Catrino Lopez.

Roberto B. Catrino, die op dat moment in het ziekenhuis lag na een operatie, werd door de gevangenisautoriteiten als aansteker van deze collectieve actie aangeduid. Hij werd daarop in de ziekenafdeling van de gevangenis in isolatie ondergebracht en er werd gedreigd met een overplaatsing naar Jaén (één van de ergste gevangenissen van het land). Dit nadat hem, op 9 mei 2003, nog werd toegezegd dat hij in een minder restrictief regime zou worden geplaatst (2de fase van 1ste graad, waarna hij dan naar een normaal regime zou kunnen overgaan). Ook hoopte hij dat hij zou worden overgeplaatst naar Zuera (Zaragosa) of een andere gevangenis in Catalonië, dicht bij zijn familie en vrienden. Hierop kondigde Roberto aan in honger- en dorststaking te gaan. Actie die ernstige gevolgen kan hebben, zeker gezien zijn gezondheidstoestand – Roberto is seropositief en herstellende van de operatie.

Roberto B. Catrino Lopez is al 13 jaar opgesloten, waarvan de laatste 11 jaren in het FIES isolatieregime. Hij werd al 37 keer getransfereerd, steeds onder strenge beveiliging, over heel Spanje. Hoewel ernstig ziek, staat het justitieapparaat erop dat hij nog 5 jaar zit, tot 9/9/2008. Zijn zeer strijdbare geest en houding hebben hem de continue pesterijen opgeleverd van de gevangenisautoriteiten, in het bijzonder van de Dirección General de Servicios Penitenciarios y Rehabilitación (DGSPR), afhankelijk van het departement van justitie van de Catalaanse regering. De DGSPR ging zelfs zover te beweren dat Roberto helemaal geen familiebanden meer heeft in Catalonië, een leugen om de eigen gevangeniswet, die zegt dat een gevangene zo dicht mogelijk bij zijn thuis moet worden opgesloten, en het positieve advies van de directie van de gevangenis van Mallorca en van de Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Instellingen te Madrid, te kunnen omzeilen. Aldus, en met de bewering dat hij een conflictuele en gevaarlijke gevangene is, wordt hij al jaren ver van zijn familie en vrienden gehouden.

Op 20 april schreef Roberto nog de volgende brief:
“Ter attentie van het DGPI van Catalonië; Ik, Roberto B. Catrino López, gedetineerd in het Penitentiair Centrum van Mallorca, leg u volgend schrijven voor en zoals het is voorgeschreven: IK ZEG: Ik ga u niet heel mijn dossier voorleggen, aangezien u dat al kent, zowel mijn advocaten als mijn familie en mijn kameraden hebben het u al 100 keer voorgelegd met de bedoeling mijn overplaatsing naar mijn land te bekomen.
Het is duidelijk dat door mij te verwijderen van mijn land, op 7 februari 2001, u een wet hebt overtreden, zelfs meerdere, door ook mijn Catalaanse nationaliteit te ontkennen.Zeg mij of u zich mijn familie in Berga herinnert wanneer de belastingen moeten worden geïnd. Ik wed van wel.
Mijn uitwijzing had evenzeer te maken met de angst voor de gevangenen en de collectieven in de straat die een licht wierpen op u vuile was, zoals de drugshandel (in Ponent), de moorden, de afranselingen, etc. Het is duidelijk dat dit de enige reden is waarom u mijn terugkeer niet wil, wat nochtans een recht is gewaarborgd door de Grondwet.
Van hieruit zeg ik u klaar en duidelijk dat jullie mij niet verslagen hebben, jullie hebben niets anders gedaan dan mijn houding tegenover jullie machtsmisbruiken te bevestigen. Het kan dat ik niet overgeplaatst zal worden naar mijn thuis, maar twijfel er niet aan dat ik binnen of buiten de gevangenis zal strijden, strijd die gerechtvaardigd is, voor de rechten van gevangenen en het einde van de folteringen en misbruiken.
Ik twijfel er niet aan dat we vroeg of laat zullen overwinnen, en u en uw model van repressie, de 16de eeuw waard, u burcht gebouwd op leugens, op doden en op marteling, zal zien ineenstorten. U weet heel goed dat ik van Catalonië ben, en ongetwijfeld zal u de feiten blijven ontkennen. Het zou veel eerlijker zijn indien u de angst voor mijn terugkeer zou toegeven, net als voor mijn Anarchistische kameraden, die door de regering en de politiediensten worden vervolgd, beschuldigd en opgesloten,enkel omdat ze durfden hun stem te verheffen tegen de leugen en de foltering.
Geniet van u privileges, zij zullen geen heel leven duren, en die u door hetzelfde volk dat u heeft verkozen zullen worden ontnomen. Ondertussen ben ik waar ik ben, ik kan me nog steeds beschouwen als een man en een menselijk wezen.
Voor het einde van de onrechtvaardigheden, de afschaffing van de FIES en de stopzetting van de folteringen, de vrijlating van de zieke gevangenen.

Vanuit mijn cel, en met de vuist van het verzet in de hoogte.

Roberto B. Catrino López,
Mallorca, 20 april 2003

* Op 31 mei wordt Roberto dan overgeplaatst van Mallorca naar de gevangenis van Picassent (Valencia) waar hij na een kort verblijf in de La Modelo gevangenis in Barcelona op 2 juni arriveert. Opnieuw wordt hij in isolement - FIES 1 regime - geplaatst.